5 Aralık 2010 Pazar

FACEBOOK’UN BAŞ EDEMEDİĞİ SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ

FACEBOOK’UN BAŞ EDEMEDİĞİ SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ

Facebook’un kuruluşu ve başarı hikayesinin anlatıldığı “Sosyal Ağ (Social Network)” filminin vizyonda olduğu şu günlerde Facebook’un kısa sürede nasıl bir global fenomen haline geldiğini izlerken Facebook’un henüz en çok kullanılan sosyal paylaşım sitesi olmadığı ülkelere ve karşısında duran rakiplere bakmanın ilginç olacağını düşündüm.
ComScore’un 2010 Haziran tarihli verilerine göre Facebook, dünyadaki internet kullanıcılarının %43,9′una erişmiş durumda ve ComScore’un ölçümleme yaptığı 41 ülkenin 33′ünde en çok kullanılan sosyal paylaşım sitesi konumunda. Ama halen bazı ülkelerde Facebook’un akıl almaz yükselişine direnen sosyal paylaşım siteleri de var.
Örneğin Rusya’da VKontakte isimli yerel sosyal ağ Rus kullanıcıların %72,7′sine erişirken Facebook’un bu kullanıcılar arasında kullanım oranı sadece %7,6. Benzer şekilde Güney Kore’de CyWorld isimli yerel sosyal paylaşım sitesi Güney Koreli kullanıcıların yarısından fazlasına erişirken Facebook’un kullanım oranı %10′un altında kalıyor.
Şu an Google’un sahip olduğu Orkut da, Brezilya ve Hindistan gibi internet nüfusunun yoğun olduğu 2 ülkede halen Facebook’a direnmeye devam ediyor. Ancak yine ComScore’un verilerine göre Temmuz 2009 – Temmuz 2010 döneminde Facebook’un Hindistan’daki ziyaretçi sayısını %179 artırarak 21 milyona yaklaştırdığını ve aynı dönemde ziyaretçi sayısını sadece %16 artırarak yaklaşık 20 milyon tekil ziyaretçide kalan Orkut’u Hindistan’daki tahtından indirdiğini belirtelim.
KAYNAK:
ComScore Data Passport, Second Half 2010.
http://www.socialmediatr.com/blog/facebookun-bas-edemedigi-sosyal-paylasim-siteleri/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder