5 Aralık 2010 Pazar

DÜNYANIN EN BÜYÜK SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ

Aşağıdaki infografik sosyal medya alanında çok bilinen ve satan Socialnomics kitabının yazarı Erik QUALMAN’ın blogunda geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Her ne kadar 560 milyon kullanıcısıyla listenin başında yer alan Skype’i sosyal paylaşım sitesi olarak tanımlamak tartışmalı olsa da (bu durumda en azından üzerinde profil yaratarak arkadaş listesi oluşturmamıza olanak tanıyan MSN, gtalk gibi anlık mesajlaşma servislerini de listeye dahil etmek gerekirdi), liste dünyada geniş kitlelere ulaşmayı başaran sosyal medya alanındaki başlıca siteleri topluca görmemize imkan veriyor.
485 milyon kullanıcısıyla listede 3 üncü sırada yer alan tencent.com Türkiye’de pek bilinmese de Çin’in en büyük sosyal paylaşım sitesi olarak adından söz ettiriyor. MSN’e çok benzeyen bir anlık mesajlaşma servisi arayüzüne de sahip olan servis, Morgan Stanley’in verilerine göre 2009 yılında kullanıcılarına sattığı sanal mallardan (avatar resimlerinin kullanıcıya özel hale getirilmesi, sitede oynanan oyunlar için satın alınan şeyler gibi) 1,4 milyar USD gelir elde etmiş. Site bu gelir modeli ile hem Facebook’tan daha sağlam bir gelir modeline hem de daha yüksek gelir rakamlarına sahip görünüyor.
Listede yer alan sitelerin bazıları belli ülkeler ve coğrafyalarda popüler iken Flickr gibi servisler ise kullanıcılarının fotoğraf paylaşımı gibi belli spesifik amaç ve ilgi alanları doğrultusunda bir araya gelmelerini sağlıyor. Son olarak listede, Türkiye’de çok popüler olan Friendfeed gibi bir sosyal paylaşım sitesinin yer almamasının önemli bir eksiklik olarak göze çarptığını belirtelim 
KAYNAK:
Socialnomics, World’s Top Social Media Sites, Cidney Carver, 22/11/2010.
http://www.socialmediatr.com/blog/dunyanin-en-buyuk-sosyal-paylasim-siteleri/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder