5 Aralık 2010 Pazar

FACEBOOK NEREDEN PARA KAZANIYOR?

Facebook’u kullanicilarinin bir cogu en az bir kez bu kadar populer olan bir sosyal agin nereden para kazandigini merak etmistir. Facebook halka acik bir sirket olmadigi icin sirketin finansal verilerine ulasmak (Facebook bu verileri aciklamadigi surece) pek mumkun degil. Ancak, Facebook calisanlarindan Inside Facebook gibi bazi yurtdisi bloglara sizan haberler sirketin faaliyetlerinin finansal sonuclari hakkinda resmi olmasa da bazi verilere ulasmamiza imkan sagliyor.
Bu konuda en derli toplu verilerden biri 18 Mayista Business Insider‘da yayimlanan bir yazida yer aliyor. Business Insider’daki veriler de Fortune dergisi editoru David Kirkpatrick’in yakinda piyasaya cikacak olan The Facebook Effect isimli kitabindan alintilanmis.
Adi gecen Fortune editorunun verdigi ve Mart 2010 ayinda Inside Facebook’da yayimlanan rakamlarla tutarli olan verilere gore Facebook’un 2008 yilinda 300 milyon USD seviyesinde olan gelirleri (hasilati), 2009 yilinda 500 milyon USD’ye ulasti. Sirketin 2010 yilinda 800 milyon USD seviyesinde bir hasilat yaratmasi bekleniyor.
Peki 2009 yilinda elde edilen bu 500 milyon USD’lik hasilat (gelir) nereden geliyor?
Bu rakamin 250 ila 300 milyon USD arasindaki bir kismi Facebook ekraninin sag tarafinda gorulen ve asagida ornek olarak verdigim Facebook reklamlarindan geliyor.
 
Facebook’un “Engagement Ads” olarak adlandirdigi ve kullanicilarin reklamla etkilesime gecmesini bekleyen interaktif Facebook reklamlari ise bu 500 milyon USD’lik hasilatin 100 milyon USD’lik kismini olusturuyor. Bu interaktif reklamlara bir ornek asagida yer aliyor:
 
Microsoft’un 2007 yilinda Facebook’tan hisse satin alirken yaptigi anlasma geregince Microsoft, Facebook uzerinde reklam satiyor. Microsoft bu reklamlar icin 2009 yilinda Facebook’a 50 milyon USD odedi.
Son olarak Facebook kullanicilarinin 2009 yilinda Facebook uzerinden arkadaslarina gonderdikleri sanal hediyeler ve sanal urunler icin Facebook’a 30 ile 50 milyon USD arasinda bir tutar odedikleri tahmin ediliyor.
Goruldugu gibi modern zamanlarin populer sosyal agi Facebook’un gelir modeli Google’a benzer sekilde reklam uzerine kurulmus sekilde isliyor. Facebook’un reklam gelirleri toplam hasilati icinde 2009 yili icin %90 gibi yuksek bir pay teskil ediyor. Bu da sosyal medyanin da geleneksel medyanin yaptigi gibi reklam gelirleri uzerinden beslendigini gosteriyor.
KAYNAK:
Business Insider, How Does Facebook Make Money, Nicholas Carlson, 18 Mayis 2010.
http://www.socialmediatr.com/blog/facebook-nereden-para-kazaniyor/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder