2 Ocak 2011 Pazar

Bizans döneminde İstanbul nasıldı?

istanbul eski

Resmin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.
İstanbul Bizans döneminde, bugün tarihi yarımada diye bildiğimiz bölge üzerine kurulmuş durumdaydı. Bunun dışında Haliç’in karşı yakasına, tarihi adıyla Pera’ya, yani bugün Karaköy – Galata ismiyle bildiğimiz bölgeye de küçük bir yerleşim kurulmuş durumdaydı. Surlarla çevrili tarihi yarımadanın içinde bugüne dek tamamen korunamamış saray, hipodrom dışında, bugüne dek korunmuş ve Osmanlı devrinde de kendine yer bulmuş Yerebatan Sarnıcı gibi şehir hayatını etkileyen yapılar, Ayasofya gibi kiliseler ve yaklaşık 300bin ile 1 milyon arasında değişen bir nüfusu barındıran şehirleşme görülmekteydi.
Bunun dışında seyrek de olsa, Kadıköy ve Üsküdar’da ve Boğaz’daki bazı yerlerde de yerleşim bulunmaktaydı ancak sözgelimi İstinye, Tarabya gibi yerlerdeki yerleşimler bugünkü İstanbul ile karşılaştırılamayacak kadar seyrekti. Esasen o zamanlar şehirden bahsettiğinizde sadece yukarıdaki haritadaki alanlar anlaşılırdı desek, yanlış bir çıkarım olmaz.
Resmin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz. Bir sanatçı tarafından hazırlanmış bir illüstrasyondur.(Kaynak: Wikipedia; http://bilgidenizi.com/)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder